"Evropa pozdravlja sončno revolucijo: Novi EU standard za sončne strehe sprejet!"

V zadnjih letih je bil opazen močan premik v razumevanju in sprejemanju obnovljivih virov energije. V preteklem tednu smo bili priča zgodovinskemu koraku, ko je Evropski parlament sprejel #EUSolarStandard, del Direktive o energetski učinkovitosti stavb. Ta odločitev ne pomeni le spremembe zakonodaje, ampak tudi začetek nove dobe za sončno energijo v Evropi.

Kaj prinaša EU Solar Standard?

Z uvedbo #EUSolarStandard se obzorja obnovljivih virov energije širijo. Od leta 2026 bodo morali biti vsi novi javni in komercialni objekti opremljeni s sončnimi paneli. Sledijo nestanovanjske stavbe, ki se prenovijo, do leta 2027 in nove stanovanjske zgradbe do leta 2029. Do leta 2030 bo moral biti celoten obstoječi javni stavbni fond postopoma opremljen s sončnimi instalacijami.

Kako bo to vplivalo na evropske državljane?

To ni le korak k čistejšemu okolju, ampak tudi priložnost za posameznike, da prispevajo k energetskemu prehodu. S tem standardom se moč prehoda daje v roke ljudi, saj se energetska tranzicija seli v naše domove, pisarne in javne prostore.

Moč v rokah državljanov

Kot je poudaril višji politični svetovalec, Jan Osenberg, "danes smo dosegli velik mejnik v pospeševanju uvajanja obnovljivih virov energije." Z uvedbo tega standarda se odpira nova doba, kjer je energetska neodvisnost mogoča in spodbujana. Sončne strehe postajajo del naše vsakdanje krajine, simbol evropske zavezanosti zeleni prihodnosti.

Kaj nas čaka?

Priča smo začetku transformacije, ki bo oblikovala naš način življenja, dela in bivanja. Sprejetje #EUSolarStandard je jasen signal, da je Evropa resno zavezana boju proti podnebnim spremembam in krepitev svoje energetske varnosti. To ni le korak naprej za okolje, ampak tudi za gospodarstvo, saj ustvarja nove možnosti za rast in inovacije v sektorju obnovljivih virov energije.

Sklep

Sprejetje EU Solar Standard je pomemben korak na poti k trajnostni prihodnosti. Poudarja, kako lahko združeni v prizadevanjih za boj proti podnebnim spremembam, ustvarjamo zeleno, inovativno in trajnostno Evropo. Zdaj je čas, da vsak od nas razmisli, kako lahko prispeva k tej pozitivni spremembi. Z zagonom sončne energije, Evropa ne samo, da si zagotavlja čistejšo prihodnost, ampak tudi odpira vrata novim tehnološkim inovacijam ter ekonomskemu razvoju. Združimo moči in skupaj zgradimo bolj trajnosten svet.


Vir: https://www.solarpowereurope.org/press-releases/statement-european-parliament-agrees-on-the-eu-solar-standard
Evropski sklad za regionalni razvoj