Leto 2023 je prava senzacija za sončno energijo v Evropski uniji, saj se je moč sončnih elektrarn povzpela na osupljivih 55,9 GW

Leto 2023 je prava senzacija za sončno energijo v Evropski uniji, saj se je moč sončnih elektrarn povzpela na osupljivih 55,9 GW
Leto 2023 je prava senzacija za sončno energijo v Evropski uniji, saj se je moč sončnih elektrarn povzpela na osupljivih 55,9 GW. Ta neprekosljiv dosežek je kot nadaljevanje eksplozivne rasti, ki se je začela že leta 2022, ko so države članice prepoznale sončno energijo kot pravičnega, okolju prijaznega junaka, ki brezkompromisno zmanjšuje našo odvisnost od fosilnih goriv. Po poročilu SolarPower Europe, je zdaj celotna kapaciteta sončne energije v EU narasla na impozantnih 263 GW - to je dovolj energije, da bi oskrbelo več kot 70 milijonov domov s čisto sončno močjo! To je kar 27-odstotno povečanje skupne zmogljivosti sončne energije v EU. Toda katera država članica EU izstopa? Na vrhu seznama je Nemčija z več kot 82 GW nameščenih elektrarn, medtem ko Španija z 35,6 GW sledi na drugem mestu. Italija, Nizozemska in Francija si delijo spoštovanje na 3., 4. in 5. mestu. Vendar pa je neverjetno, da kar štiri države presegajo 1 GW skupne zmogljivosti, vključno s Slovenijo, Litvo, Estonijo in Finsko.

Slovenija se lahko ponosno pohvali s skupno 1,3 GW nameščene moči elektrarn in se tako uvrsti med elitne države z visoko sončno zmogljivostjo na prebivalca - vendar pa je na tej poti šele na začetku! 

Solarna fotonapetostna energija trenutno predstavlja le minimum tistega, kar je potrebno, da bi vrata ostala odprta v smeri podnebno varnega sveta, cilja Net-Zero Europe do leta 2050, s temperaturno ohranitvijo pri 1,5 °C.

VIR: https://www.solarpowereurope.org/insights/outlooks/eu-market-outlook-for-solar-power-2023-2027#download
Evropski sklad za regionalni razvoj