Zimska zmaga obnovljivih virov energije: OVE prehiteli fosilna goriva v proizvodnji elektrike v EU

Zimska zmaga obnovljivih virov energije: OVE prehiteli fosilna goriva v proizvodnji elektrike v EU

Ta prelomni dosežek je bil dosežen zaradi nizkih zimskih temperatur, ukrepov varčevanja z energijo ter visokih cen električne energije.

 EU se mora zdaj hitro premakniti stran od fosilnih goriv, da bi zagotovila stabilno oskrbo z električno energijo v prihodnosti. Proizvodnja električne energije iz premoga se je zmanjšala za 11 %, medtem ko se je proizvodnja iz plina zmanjšala za 13 %. Ti rezultati kažejo, da države EU ne preusmerjajo proizvodnje iz premoga zaradi zmanjšanja odvisnosti od ruskega plina, kljub skrbem glede energijske varnosti. Zmanjšanje porabe električne energije je bilo deloma posledica nadpovprečno nizkih zimskih temperatur, vladnih ukrepov varčevanja z energijo ter aktivnosti prebivalcev. Kljub temu pa EU ne more računati na izjemno zmanjšanje povpraševanja in mile zimske razmere v prihodnosti.

Evropa se trenutno pripravlja na trajni prehod iz fosilnih goriv v obnovljive vire energije. Visoka napolnjenost skladišč plina in napovedi rasti obnovljivih virov energije kažejo na obetavno prihodnost. EU že načrtuje povečanje ciljev glede obnovljivih virov energije, kar je ključno za preprečevanje podobnih težav v prihodnosti.

 

VIR: https://www.trajnostnaenergija.si/Portal/O-portalu/Novice/ember-proizvodnja-elektrike-iz-ove-pozimi-prehitela-fosilno-proizvodnjo

Evropski sklad za regionalni razvoj